бяла захар на кубчета

Каква роля играе генетичната предиспозиция за развитието на диабет

Към днешна дата най-разпространените типове диабет са 1 и 2. Първият, който все още е по-известен като „детски“ и вторият, познат като „старчески“. За съжаление, възрастовата граница силно се размива и все повече млади хора и дори невръстни деца заболяват от захарен диабет тип 2.

Наследственият фактор без съмнение оказва влияние и прави някои от нас по-предразположение към развитие на захарна болест. Семейната ни история може да се окаже с неоспорима тежест както за развитие на захарен диабет тип 1, така и за това на захарен диабет тип 2.

До каква степен гените ни повлияват появата на диабет?

Съвременната медицина е категорична, че около 90% от хората с генетична предразположеност могат да отключат това заболяване, ако не предприемат мерки своевременно. За тях е препоръчително да си правят профилактично изследване за диабет ежегодно и да водят здравословен начин на живот, в това число упражняване редовно на даден спорт и спазване на хранителен режим. Ако имаме роднина, най-често това са наши баби и дядовци, страдащи от диабет, то ние сме много по-застрашени от хората, които нямат в семейството си диабетици. Поради тази причина лекарите съветват да внимаваме какви навици имаме и как живеем.

Рискови фактори за развиване на диабет

Прекомерните нива на стрес, вредната храна и заседналият начин на живот са сред най-честите първоизточници на влошаващото се здраве, а оттам и появата на захарна болест.

Данните показват, че близо 90% от хората, диагностицирани с диабет, са с наднормено тегло. Това е показателно. Този симптом често се неглижира, а това не бива да се случва – особено, ако в семейството си имаме диабетици.

Как можем да предотвратим или смекчим заболяването?

Здравословното хранене и активното спортуване са чудесни начини да не допуснем наследствения фактор да отключи у нас това заболяване, от което в световен мащаб има все повече болни. По-малко от 10% са онези хора с генетична предразположеност, които ще развият диабет, дори и да спазват всички медицински предписания и да се грижат за здравето си. Спазването на някои основни здравни принципи може да ни помогне да не попаднем в статистиките на Международната диабетна федерация. Тя ежегодно отчита покачване на броя заболели по цял свят. За съжаление, България не прави изключение.